Mit tegyünk a szem körüli sötét karikák ellen?

A karikás szem kialakulásával napjainkban egyre többen szembesülnek. A stresszes életmód, a fáradtság, az alváshiány  vagy akár a munkabeli megterhelés vezet a szem körüli sötét karikák kialakulásához, a problémával szembesülőket leginkább az zavarja, hogy ettől állandóan fáradtnak tűnnek. Cikkünkben arról írunk, hogy mi okozza a szem körüli sötét karikák kialakulását, hogyan lehet csökkenteni, vagy akár teljesen megszabadulni a problémától.  

A szem körüli sötét karikák okai

A szem körüli sötét karikák kialakulásának számos oka lehet. A természetes okok között leggyakrabban genetikai, vagy életmódbeli háttérről beszélhetünk, de a kettő kombinációja is nagyon gyakori jelenség.  

A sötét karikák hátterében álló legalapvetőbb okok között említendő a szem hiperpigmentációja (sötét foltok). Ezt az általában öröklődő jelenséget a bőr egyes részeinek túlzott elszíneződése, a melanin sötét pigmentek túltermelődése okozza.

 Egy másik örökletes ok a szem alatti felszíni erek számának vagy méretének megnövekedése, ami sötét körök vagy árnyék megjelenését eredményezi. Ez kissé feltűnőbb azon egyének esetében, akik vékony/érzékeny, vagy sápadt bőrrel rendelkeznek.

További okok között említhető a  szem körüli bőr elvékonyodása, ami a  szem alatti zsírréteg elvesztésével együtt az öregedés előrehaladtával természetes folyamatnak mondható. A térfogatvesztés ezen a területen könnycsepp formájú válaszvonalat hoz létre a szem alatti rész és az arc között. Ebben az esetben a könnycsepp-deformáció árnyéka is lehet az oka a sötét körök megjelenésének, amelyeket a szem alatti duzzanat még hangsúlyosabbá tehet.

Noha a genetikai adottságai tekintetében nem sok mindent tehet az ember, de ezen túlmenően néhány dolgot azért mégis csak tehetünk a szem körüli karikák csökkentése érdekében.

A szem körüli sötét karikák megjelenését, csökkentését vagy fokozott jelenlétét nagyban befolyásolhatja számos életmódbeli változás. Ezen jelenségek között szerepel például esetleges allergia jelenléte miatti a szem körüli gyakori viszketés, vakarás, dörzsölés. Mindez stimulálhatják a durvább és sötétebb bőrtermelést. 

A túlzott napsugárzás és a fénykárosodás szintén fokozhatja a pigmentációt.

A cigarettafüstből származó toxinok is ronthatják a karikás szemek állapotát, ráadásul a szem alatti kényes bőr károsodásához is vezethet.

A probléma okait befolyásolja a  túlzott alkoholfogyasztás is, mert kiszárítja a bőrt, és ezáltal az erek láthatóbbá válnak, ami a szem alatti bőr sötét elszíneződését eredményezi. 

Az alváshiány szintén oka lehet a szem alatti karikák kialakulásának, hiszen az érzékeny bőr alatti érrendszer láthatóbbá válik, és az a szövetek duzzanatához vezet.  

Hogyan lehet megszabadulni a szem körüli sötét karikáktól

Esztétikai szempontból teljesen természetes, hogy  szeretnénk megszabadulni a nem kívánt sötét karikáktól.

Mindenki számára bevált, egységes recept nem igazán van a problémára, de számos bőrápoló vagy smink taktika azért kínálkozik arra, hogy enyhüljenek a tünetek, és kellemesebbé váljon a megjelenésünk. Bármilyen megoldás mellett is teszi le voksát, előtte mindenképpen érdemes kiszűrni a tüneteket súlyosbító okokat, mint a már korábban említett napkárosodás, dohányzás, nagymértékű alkoholfogyasztás és alváshiány.

Első lépésben érdemes a helyes bőrápolással kezdeni. Fontos a bőr rendszeres, és alapos tisztítása, a szem körüli érzékeny bőr estében feltétlenül kíméletes arc- és szemkörnyéktisztítót valamint sminklemosót használjon, amelyek nem irritálják a bőrt. Ugyanez vonatkozik a bőr tonizálására és a hidratálására is. 

Amennyiben a szem alatti sötét karikák fő oka a pigmentáció, akkor ajánlatos olyan retinolt tartalmazó termék használata, mint például a Dr Dennis Gross Ferulic + Retinol hármas korrekciójú szemszérum. Retinol világosítja a sötét területeket, megerősíti a bőrt és csökkenti a finom vonalak megjelenését. Ha száraz és érzékeny bőre van, akkor ügyeljen arra, hogy hialuronsavat tartalmazó hidratálót  használjon, például a CeraVe krémet.  Látható erek és kékes árnyalatú elszíneződés esetén válasszon a  Korres Wild Rose azonnal ragyogó szemeket biztosító terméket, amely C-vitamint tartalmaz, amelynek segítségével elérheti a szem alatti terület elszíneződésé. Függetlenül attól, hogy melyik bőrápoló terméket választotta, a szem védelme érdekében napközben használja az SPF-et.

A bőrápolás terén a következő lépés a professzionális kezelési lehetőségek.

A könnycsepp deformációk könnyen javíthatók ideiglenes hatással rendelkező, hialuronsavat tartalmazó töltőanyagok használatával. Ezek a töltőanyagok helyreállítják az arc és a szem alatti terület bőrszöveteit,  simítják a szem alatti rész és az arc között kialakult válaszvonalakat, kitöltik a könnycsepp horonyt, és mindezek által megszabadulhat a szem körüli elszíneződéstől is. 

Redensity II dermális töltőanyag a peptidek és a vitaminok kombinációjának következtében csökkentheti a szem pigmentumának megjelenését is. Ha a fő probléma kizárólag a hiperpigmentáció, akkor a kémiai héjak professzionális alkalmazásával tehető a bőr világosabbá és simábbá. 

A látható erek kezelésének hatékony módja a lézeres kezelés.

A smink esetében a használni kívánt termékek kiválasztására érdemes nagy gondot fordítani. A jó választás segít a szem körüli sötét karikák halványításában ill. elrejtésében. Feltétlenül tartsa szem előtt a bőr megfelelő hidratálását, az arcbőr előnytelenségeinek elfedése és finomítása érdekében használjon alapozót. Ezt kövesse a színjavítás,  hogy elrejtse a sötét árnyékokat és az elszíneződéseket.  Sötét árnyékok elfedéséhez használjon a bőrével harmonizáló őszibarack alapú szemkörnyékápolót, amely megfelel a bőr tónusához, mint például a  Bobbi Brown. A zöldes elszíneződéshez használjon rózsaszín színjavítót, ha pedig vörös elszíneződést tapasztal a tágult erek miatt, adjon hozzá egy zöld árnyalatot, majd a végén hangsúlyozza némi korrektorral a hatást, amely szemkörnyékének világosabb és élénkebb megjelenést biztosít. 

Az itt leírtakkal szeretnénk segíteni Önnek a szem körüli sötét karikák okainak feltárásában, valamint igyekeztünk rávilágítani arra, hogy milyen kezelési módok segíthetnek problémáján.  

Elmondható, hogy néhány rossz szokás elhagyása, és a bőr negatív hatásoktól való megóvása már fél siker. Ezt követően pedig számos smink-opció áll rendelkezésére, amelyek csökkentik a szem körüli bőr elszíneződését, megakadályozzák vagy elfedik a szem alatti sötét karikákat. 

Mindezen lehetőségek kimerítése után pedig kipróbálhat számos professzionális bőrápoló kezelést, amelyek elősegíthetik az elszíneződés csökkentését, de kezelni tudják az esetleges deformációkat is.

Kiemelt kép: Designed by Freepik