Arcfiatalítás szálbehúzással

Az utóbbi időben egyre jobban elterjedő arcfiatalítási módszer a szálbehúzás, mely eredendően, megközelítőleg 10-12 hónapos hatóidejével az arcplasztikai műtétek időbeni kitolását, az arc kontúrosságának megőrzését hivatott elérni. Nem jár heggel, gyors a felépülési idő, és akárhányszor meg lehet ismételni ezt a kezelést. 

Interjú Dr. Herceg Fedorral

Dr. Herceg Fedor

Mit jelent konkrétan a szálbehúzás?

Az eljárás lényege, hogy közvetlenül az arcbőr alá nem allergén, orvosilag biztonságos anyagból készült vékony szálat húznak be kanül segítségével. A behelyezett szálak célja, hogy egyrészt fizikailag kifeszítik és megemelik a bőrt, másrészt serkentik a bőr saját kollagéntermelését, ezáltal tovább feszesítve és frissítve az arcot.

Milyen típusai léteznek a szálaknak?

Megtalálhatóak a piacon úgynevezett PDO felszívódó szálak, melyek hatóideje sajnos rövidebb (3-6 hónap), szemben a  tejsav+kaprolakton felszívódó szálakkal, melyek hatása 1,5-5 év is lehet. Ez utóbbiak lényege, hogy a tejsav – bomlása során – kollagén indukciót indít el szövetekben, és mindemellett, amennyiben fogazott (cog) szálak kerülnek behelyezésre, a fogazott szálaknak köszönhetően emelő hatást is kifejt. 

Mint látható, léteznek tehát sima és fogazott (cog) szálak, a sima verzión belül pedig, még tovább bontva, megkülönböztetünk egyszálas (mono), sodrott vagy több összecsavart szálból álló (multi) változatot is.

A sima mono szál elsősorban a kollagéntermelés fokozására alkalmas. A fogazott szálak előnye, hogy a kialakítás miatt fizikailag jobban tartják és jobban kihúzzák a bőrt, ami látványosabb, azonnali lifting hatást eredményez. A sodrott vagy a multi szál olyankor tesz jó szolgálatot, amikor a struktúra és feszesség javítása a cél. De természetesen mindenki számára igénye és adottságai alapján kerül kiválasztásra a használt anyag.

Tartósságát tekintve az injekciós és a műtéti beavatkozások között helyezkedik el, így bizonyos életvitellel és jó genetikával rendelkező embereknél, mint ahogy írtuk is, akár másfél-öt évig is nagy hatásfokkal tudja konzerválni szépségüket. A változás már szinte az első pillanatban látható, azonban hatékonyságát – teljes mértékben – 1-2 hónap elteltével tapasztalhatjuk.

Viszont hogyan is néz ki az eljárás?

Maga a beavatkozás körülbelül 30-120 percet vesz igénybe, a kezelt terület nagyságától függően, és helyi érzéstelenítéssel történik. A szálakat kanül segítségével vezetik be a bőr alá. Természetesen közvetlenül a szálbehúzás előtt és után is szükség van bizonyos alapvető egészségügyi-életmódbeli szabályok betartására.

Hajlamos a média ezen beavatkozást “ebédidőben elvégezhető generálnak” is nevezni, azonban mi óva intenénk ettől Önöket. A szálbehúzás hatására ugyanis helyenként bevérzések alakulhatnak ki és pici ödémára is számíthatunk. A beavatkozás minimális fájdalommal bír.

Milyen problémákra tud megoldást nyújtani a szálbehúzásos technika?

Mind arcunk feszességét, kontúrjának javulását, mind az arcunkon fellelhető aszimmetriák korrigálását is szolgálja a szálbehúzásos technika. 

Milyen várható mellékhatásai lehetnek egy ilyen kezelésnek?

A szálak elhelyezését követően, mint ahogy említettük is, ödéma, bevérzés, minimális duzzanat, fájdalom előfordul. Ezek csökkentésére gyógyszertárakban beszerezhető fájdalomcsillapító szerek és a jegelés is megoldás lehet; jegelés kapcsán azonban ügyeljünk arra, ne hűtsük túl az adott területet, illetve a jégpárna és a bőr közé helyezzünk egy kisebb gézdarabot vagy textíliát.

Milyen sűrűn kell ismételni a kezelést?

A kezelés a hatás múlásával tetszőleges alkalommal ismételhető. Tejsavas szálak esetén 1,5 év után jellemzően elegendő az ismétlés, de ez természetesen egyén- és igényfüggő. 

Összességében tehát…

Ajánlott minden olyan 30-60 év közötti személynek, akik szervezete még megfelelő mennyiségű kollagént termel, azonban vonásai már kissé megereszkedtek és szeretné 10 évvel fiatalabb önmagát viszontlátni a tükörben.

Ők már tudják, milyen magabiztossá tesz a tökéletes arc-harmónia