Botox

Egyre többet hallani ezt a szót, már botox hatású maszkok krémek is megtalálhatóak egy általános drogéria polcán is, sokan ellenzik, míg mások imádják ezt a kezelést és rendszeresen igénybe is veszik. Dr. Herceg Fedorral a botox kezelésről és annak rejtélyeiről beszélgetünk. 

Még mindenekelőtt, kérem, definiálja, hogy pontosan milyen anyag a Botox, és milyen hatása van? 

A Botox – a botulinum toxin – egy injekciós neuromodulátor, amely ellazítja az arcizmokat, így lágyítja a vonalakat, és megakadályozza a ráncok megjelenését. Úgy működik, hogy blokkolja az idegek és az izmok közötti jeleket, így az injektált izom nem tud összehúzódni.  

A Botoxot a szarkalábak és a homlok vonalak (ráncok) kezelésére használják, de más területeken is felhasználják, ideértve az ajkakat, az orrot, az arc alsó részét, a nyakat, sőt még a mosoly vonalait (mimikai ráncokat) is. A toxin az ismételt izommozgások által létrehozott ráncokat kezeli, javasolt például a homlok összeráncolásából adódó egyre mélyülő ráncok simítására. 

Milyen korban érdemes elkezdeni a Botox kezelést, hogy a megfelelő eredményt érjük el? 

Az eljárás késleltetheti a ráncok kialakulását, így már 25-30 év közötti korban is ajánlott lehet a kezelés. 

20 éves kornál előbb azonban csak akkor érdemes fontolóra venni a Botox kezelést, ha már olyan elmélyült ráncokról van szó, melyek nyugalmi helyzetben is látszanak, így azok kisimításával a jövőbeli ráncok is megelőzhetők. Egy tükörsima homlokot nem érdemes és nem is ajánlott botoxolni. A termék segít minimalizálni a jelenlegi ráncok és vonalak megjelenését, és gyengíti az izmokat, így megakadályozza a ráncok kialakulását, vagy mélyülését az érintett területen. 

Van olyan eset, amikor nem nyújt megoldást a Botox a problémára? 

A botox nem nyújt megoldást a más tényezők által okozott ráncok eltüntetésére, mint például a napkárosodás okozta problémákra, ezért ilyen problémák elkerülésére a fényvédő használatát ajánljuk. 

Mik szólnak a Botox mellett? 

A Botoxot a legjobb eredményt hozó készítménynek tekintik az izommozgás által okozott vonalak és ráncok eltüntetésére. A kezelés gyors és gyakorlatilag fájdalommentes. Egyes esetekben a beinjektálás mindössze öt percet vesz igénybe, és a mindennapi tevékenységet nem gátolja. Sokan félnek, hogy arcuk merev és fagyos lesz a kezelés után, de megfelelő mennyiségű anyag beinjekciózása természetes hatást fog eredményezni. 

Esetleg szól valami ellene?

Természetesen az éremnek mindig két oldala van. Ami talán az egyik legfontosabb, – és sajnos sok páciens félreinformált ezzel kapcsolatban – hogy a botox kezelés eredményei nem állandóak. Valószínűleg három-négyhavonta, de maximum félévente vissza kell térni egy ismételt kezelésre, hogy az eredményt fenntartsuk. 

Sokan úgy reklámozzák a kezelést, hogy szinte láthatatlan a beavatkozás helye, de a páciensnek el kell fogadnia, hogy sajnos az esetek kis részben bevérzések jelentkezhetnek az injekció beadásának helyén, és azok 3-4 napig láthatóak lehetnek.  

Végül pedig a legfontosabb. Nem megfelelő injekció használata esetén aszimmetrikus lehet az eredmény vagy okozhatja például a szemhéj vagy a száj sarkának deformációját. Ha a kezelést nem gyakorlott, esetleg engedéllyel nem rendelkező szakember végzi, vagy a botulinum -toxin emberi felhasználásra nem alkalmas (nem tisztított vagy nem engedélyezett) változatának használatára kerül sor, fennáll az egészségkárosodás kockázata.  

Kinek ajánlott a Botox és kinek nem? Vannak kivételeset esetek, amikor valaki nem botoxolhat? 

A Botox a legtöbb ember esetében általában jól alkalmazható, de ennek ellenére vannak bizonyos ellenjavallatok. Ha túl érzékeny a páciens a botulinum toxinra (botulizmus) vagy az injekció bármely más alkotóelemére, akkor a Botox nem alkalmazható. Ha bármilyen fertőzés (gyulladás) van az injekció beadásának helyén, azt még a Botox alkalmazása előtt meg kell szüntetni. 

Továbbá a kezelés nem ajánlott neuromuszkuláris betegségben szenvedőknek (mint például a sclerosis multiplex vagy a myasthenia gravis). 

A Botoxot általában nők veszik igénybe. Mi a helyzet az állapotos hölgyekkel? 

Terhesség és szoptatás ideje alatt a Botox nem javasolt, mivel a tanulmányok még nem igazolták biztonságosságát. Azonban nem egyedi eset, hogy a terhesség korai szakaszában történt meg a kezelés olyan hölgyeknél, akik még nem tudták, hogy terhesek. 

Ha már terhesség, és csecsemők… mi a Baby Botox kezelés? 

A Baby Botox kezelések esetében kisebb adag hatóanyagokat alkalmaznak, amelyek megőrzik az arcizmok természetes expressziós tartományát. Ez a „mikrodózis” a fiatal felnőttek körében népszerű, akik meg akarják akadályozni a jövőbeli ráncok kialakulását, de ez egy jó lehetőség azok számára is, akik újabb Botox kezelésekre szánják rá magukat, és tartanak attól, hogy az soknak látszik majd (feltűnő lesz). 

Azzal tisztában kell lenni, hogy a kezelés bizonyos kompromisszumokkal jár. Míg összességében a kezelés olcsóbb, mint a hagyományos Botox – mivel kevesebb egységet használunk – a Baby Botox élettartama általában kevesebb, mert egy adott területre ajánlott adagnál kevesebbet kap a páciens. Az eredmények fenntartása érdekében a kezeléseket egy-két havonta kell elvégeztetni.

Egy másik szempont, amelyet figyelembe kell venni: Aa Baby Botox kevésbé hatásos lehet olyan személyeknél, akiknek közepes vagy súlyos ráncai vannak. Ha a ráncok jól láthatóak, akkor a mikrodózis nem lesz elég hatékony az izom számára, különösen, ha erősebb izomról van szó. 

Milyen veszélyei, esetleg szövődményei vannak a Botoxnak? 

A Botox napjainkban rendkívül népszerű kezelés, mégis néhány esetében aggodalomra adhat okot, hogy a beinjekciózott hatóanyag egy toxinból származik-e (az A típusú botulinum toxinból), amely ideiglenesen megszakítja az izmok közötti idegjelzést.  

A klinikai vizsgálatok azonban bizonyították, hogy az engedélyezett hatóanyagok biztonságosnak tekinthetők:, minimális kockázattal és mellékhatásokkal járnak.  

Ennek ellenére az úgynevezett „szép méreg” nem szakavatott kezekben valódi kockázatokkal járhat. Egyes helyeken éppen ezért a Botox kezelést csak orvos végezheti. 

A ritkán előforduló kockázatok közé tartoznak a légzési, beszéd- és nyelési problémák, valamint az allergiás reakciók. Minden ilyen esetben sürgősen orvoshoz kell fordulni, de akkor is, ha csalánkiütés és viszketés, zihálás, ájulás, az arc, a nyelv és a torok duzzanata tapasztalható. 

Gyakrabban előforduló szövődmény, amikor a pácienseknek a botox kezelést követően 3-5 napig fáj a feje, ami pár nap múlva elmúlik. 

A végeredményt tekintve milyen nem várt végkifejlet lehetséges? 

Nem kizárható, hogy a Botox véletlenül ráterjedhet más területekre is, és leeső szemhéjakat, elhúzódott mosolyt, vagy görbe szemöldököt okoz. 

Ennek mi lehet az oka? 

Minél közelebb van a Botox a szemöldökhöz, annál nagyobb a veszélye a szemhéj lefittyenésének. A szemöldök deformitása akkor is előfordulhat, ha túl sok Botox-ot helyeztek a szemöldökök közé. 

Rengetegen attól félnek, hogy a kezelés után eltűnik az arcuk mimikája. Ennek mi az oka és hogy lehet esetlegesen korrigálni? 

Fagyos, merev megjelenést eredményezhet, ha túlzottan sok anyagot fecskendeznek be az adott helyre. Egy picit talán megnyugtaó lehet, hogy az eredmények soha nem állandóak, és három-négy hónap alatt fokozatosan eltűnnek, így azt követően korrigálhatóak az elvárásoknak megfelelően. 

Hogyan zajlik egy Botox kezelés? 

A folyamat egy konzultációval kezdődik, amelynek során átbeszéljük a pácienssel az elvárásait, igényeit. Teljeskörűen tájékoztatom a kezelés menetéről, várható eredményeiről és a fennálló veszélyekről, és átbeszélünk minden olyan előzményt is, amely befolyásolhatja a kezelés biztonságos elvégzését.  Majd fényképet készítünk a kezelendő területről, így a páciens láthatja majd a változást a beavatkozást követően.  Ezután megtisztítom a páciens arcát, és befecskendezem a kijelölt területekre a hatóanyagot.

Mennyi időt vesz igénybe a befecskendezés és mire lehet számítani a kezelés után? 

A botoxolás határozottan rövid ideig tart, általában 5-10 perc. A kezelést követően azonnal vissza lehet térni a megszokott mindennapi tevékenységekhez, egy- két apróságot betartva.  Esetlegesen fennmaradó bőrpír vagy véraláfutás kialakulhat, de az sminkkel lefedhető.  

Az ajkakat is lehet korrigálni Botoxal? 

Természetesen! Ezt nevezzük ajak flipnek. A kezelés során a Botox mikrodózisának alkalmazásával pihenteti a felső ajak izmait, így azok nagyobbnak, hangsúlyosabbnak, teljesebbnek és fiatalabbnak tűnnek.  

A szép, természetesnek tűnő eredmény 5-10 napon belül látható, és legfeljebb három hónapig tartanak fenn. 

Ez egy népszerű lehetőség az apróbb korrekciókat igénylők számára is, hiszen az injekciós töltőanyagok mennyiségének növelése nélkül, és műtéti ajakemelés nélkül érhető el a kívánt eredmény. 

Mit mondana a pácienseknek, mennyire fájdalmasak a Botox injekciók? 

Ha helyesen töltik be a Botoxot, alkalmazása egy gyors, fájdalommentes, érzéstelenítést szinte nem is igénylő eljárásnak tekinthető. Alig egy enyhe tűszúrásnyi kellemetlenség érzettel, esetleg néhány apró duzzanattal megúszható. 

Alkalmazása során – mint bármikor egy injekció beszúrásánál – fennáll a véraláfutás kockázata, de az maximum egy hét alatt teljesen eltűnik. A véraláfutás kialakulásának esélye minimalizálható, ha egy héttel az alkalmazás előtt felhagy a páciens az alkoholfogyasztással, a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), például az aszpirin és az ibuprofen, valamint a halolaj és az E-vitamin-kiegészítők használatával.

Van bármi teendő, tudnivaló, amit érdemes megtenni a kezelést követően? 

A befecskendezést követően a gyógyulás viszonylag egyszerű, és a mindennapi megszokott tevékenységgekkel nem kell felhagyni. 

Néhány irányelvet viszont tanácsos követni annak érdekében, hogy csökkentsük a botox átterjedését más területekre. Ami nagyon fontos, hogy a páciens ne feküdjön le 4 órán keresztül. Ugyanis ahhoz, hogy a beinjektált anyag kötődjön az izomhoz kb. 4 órára van szükség. Ahhoz, hogy megakadályozhassa a páciens, hogy a botox elmozduljon a beinjektált területről, nem ajánlott 24 órán keresztül edzeni. Az edzés élénkíti a keringést, kipirul az arc, és ennek hatására a botox elmozdulhat a beinjektált területről, így csökkenhet az elvárt eredményesség, valamint olyan területre is kerülhet hatóanyag, ahová azt nem egyáltalán nem is terveztük. 

Amit még nem ajánlanék: a terület dörzsölése, nyomogatása szintén 4 órán keresztül. Nyomás hatására szintén elmozdulhat a beinjektált területről a hatóanyag, és a közeli izmokra is hathat anélkül, hogy azt szerették volna. Még sapka viselése vagy jégzselé alkalmazása sem ajánlott! 

És végül, mikor lesz látható és mennyi ideig lehet élvezni az eredményt? 

Mivel a hatóanyagnak – az izmok ellazításához – az idegsejtek receptoraihoz kell kötődnie, a Botox hatásai nem jelennek meg azonnal. 

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy két-három nap után kezd láthatóvá válni az eredmény, de a folyamat eltarthat 7-8 napig is. Ritka esetben ugyan, de kéthetes intervallum is elképzelhető a várt eredmény megjelenéséig. 

A finomabb ráncok tovább javulnak, mivel az izmok ellazulnak, és nem mozognak három-négy hónapos időtartamon keresztül, és mindaddig tovább fognak javulni, ameddig meghatározott időközönként botox kezelésen vesz részt a páciens. 

Ennek ellenére minden ember más. Mivel a test folyamatosan új receptorokat és neurotranszmittereket hoz létre, egyénenként változó, hogy a kezelt területeken lévő izmokra milyen hosszan, és mennyire intenzíven hat a botox bénító hatása. Minden betegnek különböző hosszúságú, hatékony bénulása lesz. Tehát, bár a Botox átlagos hatóideje három vagy négy hónap lehet, viszont mindez idő alatt a Botox dolgozik, és fokozatosan még inkább finomodnak a vonalak, ezért érdemes a tartományt két-hat hónapra kibővíteni. 

Amíg a botox dolgozik – legjobb esetben ez akár 6 hónap is lehet – lehet élvezni a ráncmentes időszakot, s ha csak évente egyszer ismétlik meg, akkor is kevesebb lesz a ránc az arcon. 

Ha úgy esetleg úgy döntenek, abbahagyják a kezelések elvégzését, vagy kihagynak egy időszakot, akkor a hatás idővel elmúlik, és az izmok visszatérnek a szokásos mozgásukhoz.

Ők már tudják, milyen magabiztossá tesz a tökéletes arc-harmónia